Avancronica de concerte


Joi, 22 iunie 2017, Ora 18:30 Turnul Pompierilor

CONCERT SIMFONIC ÎN AER LIBER

FRANZ LAMPRECHT  – dirijor

FRANCESCO IONAŞCU   – vioară

Program:

Joseph Hellmesberger jr.:  Uvertura la opereta „Fata cu violete”
(1855-1907)

Violonist și compozitor austriac, solistul Orchestrei Regale și la Hofoper din Viena.A compus mai ales operete și lucrări de o factură lejeră. De numele lui se leagă 22 de operete și 6 balete. Opereta ,,Fata cu violete” datează din anul 1904.

Henryk Wieniawski: Amintiri din Moscova
(1835-1880)

Violonist polonez, compozitor, unul din cei mai mari virtuozi ai timpului său, care și-a desfășurat activitatea la curtea țarului în Sankt Petersburg. Întemeietorul faimoasei școli violonistice ruse. Deosebita sa tehnică a staccato-ului a produs admirația publicului. „Amintiri din Moscova” este una din cele mai cunoscute lucrări ale sale pentru vioară și pian.

Franz Lehár: Valsul crizantemelor
(1870-1948)

Compozitor maghiar, și-a petrecut cea mai mare parte a vieții la Viena dar și la Berlin. Unul din cei mai de seamă reprezentanți ai operetei începutului de secol XX aducând numeroase înnoiri acestui gen care devenise după un timp un șablon al operetei vieneze.

Fritz Kreisler: Suferința dragostei – Bucuria dragostei

(1875-1962)            

Violonist austriac elev al lui J. Hellmesberger la Viena, și Leo Delibes la Paris. Unul din cei mai apreciați virtuozi ai timpului său.

Imre Kálmán: Silvia -fragmente
(1882-1953)

Compozitor maghiar, elev al lui Koessler János la Academia din Budapesta. Succesul vieții lui a fost „Regina Ceardașului”. A trăit intre anii 1940-1945 în America și apoi s-a stabilit la Paris unde a rămas până la sfârșitul vieții.

Philip Sousa: Semper Fidelis- Marș
(1854-1932)  

De la vârsta de 13 ani a  făcut parte din orchestra marinei Statelor Unite. A fost denumit  „Regele marșului”, el compunând cele mai cunoscute lucrări pentru orchestra de suflători: Semper Fidelis, Liberty Bell, King Kotton, Washington Along,etc.

Johann Strauss jr.: Valsul lagunelor
(1825-1899)

Una din cele mai cunoscute opere buffe , „O noapte la Veneția” a fost prezentată la Berlin în 1883 (3 octombrie). Muzică fermecătoare, valsuri însuflețitoare, polci nemuritoare. Temperament italian la care se adaugă un pic de umor amar vienez.

Franz Lehár: Fantezie ungară în re minor op 45.
(1870-1948)

Prim violonist în orchestra din Elberfeld (astăzi o parte din Wupperthal). La Conservatorul din  Praga a făcut cunoștință cu Antonin Dvorak, care a fost în același timp și profesorul său de compoziție, muzicologie și care i-a recomandat : „să pună în cui vioara, și să se apuce de compoziție”. În afară de operete a mai compus lucrări pentru vioară și pian. Una dintre acestea este Fantezia ungară în re minor op.45.

 Louis Armstrong: Satchmo
(1900-1971)

Marele muzician de jazz cunoscut și sub porecla de Satchmo. Stilul său pornește de la jazzul clasic până la swing, improvizație.