Karmesterek


Franz Lamprecht Franz Lamprecht a düsseldorfi „Robert Schumann” Zeneakadémia karmesteri osztályában végezte tanulmányait. Már diákkorában karmesteri díjat nyert, államvizsgáján pedig kitüntetést kapott.
Düsseldorfban saját hangversenysorozatot tart a Tonhalleban és a Benrath kastély fesztiválján.
Vendégkarmesterként fellépett Londonban, Brüsszelben, Rómában, Salzburgban, Párizsban, Izraelben, Bulgáriában, Lengyelországban, Romániában, Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, az Egyesült Államokban és Mexikóban.
1993 óta a szatmári  “Dinu Lipatti” Filharmónia állandó karmestere, 1999-től első karmestere és 2001-től zenei igazgatója.

 


 

SHINYA OZAKI tanulmányait a japán Toho Gakuen School keretében végezte, tanárai közt szerepelt Seiji Ozawa, Jean Fournet valamint Kazuyoshi Akiyama. Az Amerikai Egyesült Államok, Japán és Európa számos városában vendégszerepelt. Fellépett többek között a bukaresti “George Enescu” Fillharmónia élén, a Miskolci Szimfonikus Zenekarral, az Osaka-i Filharmonikusokkal és az amerikai Elmira Symphony Orchestra-val, de vezényelte a Magyar Nemzeti Énekkart és az Osaka-i Kórusszövetség Énekkarát is. Jelenleg (1994 óta) a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Szimfonikus Zenekarának állandó karmestere, ugyanakkor 2015-től a Szatmárnémeti Filharmónia első vendégkarmestere is. 1998-ban Marosvásárhely polgármesteri hivatala „Pro Urbe” díjjal tüntette ki, 2001-ben Japánban a román nagykövet „Kulturális kapcsolatok érdemrendjével”, 2005-ben a román államelnök „Kulturális érdemrendje” elismeréssel jutalmazta tevékenységét, 2014-ben a Japán Külügyminisztérium elismerését vehette át, Maros megye vezetőségétől „ALAE” díjat, a South Japan News folyóirattól “South Japan Culture Award” díjat kapott. Oktató tevékenységekben is gyakran részt vállal, így évente augusztus hónapban az MBC Ifjúsági Zenekarral dolgozik, rádió és televízió-felvételeket készít velük. Íróként 11 év alatt mintegy 150 esszét publikált a South Japan News folyóirat hasábjain, de egyéb folyóiratokban is, írásai 2015-ben “Smiling Maestro” címmel könyvformában is megjelentek. Gondolatait több alkalommal a Marosvásárhelyi és Kagosimai TEDx rendezvények meghívottjaként osztotta meg. 2016 márciusában Kagoshima vezetősége “Satsuma Ambassador” címmel tüntette ki, ugyanezen év szeptemberében az Equadori Szimfonikusok élén mutatkozott be mint meghívott karmester.


 

 Novak StefanNovak Stefan karmester 1973-ban született az Arad megyei Pankotán, ahol 6 éves korától egy amatőr brácsástól zenét tanult. Tanulmányait az aradi Művészeti Iskolában, a Kolozsvári Zenelíceumban majd a Gheorghe Dima Zeneakadémia brácsa szakán diplomázott 1997-ben. 2003-ban karmesteri szakot is elvégzi, Petre Sbârcea osztályában ugyanitt folytatja magiszteri tanulmányait amit 2006-ban  fejez be.Egy évet dolgozik brácsásként Marosvásárhelyen az Állami Filharmóniánál és 1996 őszétől tagja a szatmári zenekarnak mint zenész, 2004-től pedig karmester.
Fellépett a szatmári Dinu Lipatti Filharmónia zenekarával, a Ploiest-i, a Botosani-i, a Bákói Állami Filharmóniával, a Kolozsvári Magyar Operával, a Galaci Nae Leonard Zeneszínházban, a Nyíregyházi Szimfonikus Zenekarral, a Nagybányai Pro Arta és Camerata Eurart kamarazenekarokkal.
2013-ban 42 hangversenye volt Dél- Korea jelentős városaiban.