Dirijori


Franz Lamprecht

Franz Lamprecht a frecventat cursurile de dirijorat ale Şcolii Superioare „Robert Schumann” din Düsseldorf. Chiar student fiind, i-a fost decernat premiul pentru dirijorat, fiind licenţiat cu distincţie.
În Düsseldorf, Franz Lamprecht conduce propriile sale serii de concerte în sala locală din Tonhalle, precum şi Festivalul de Muzică Schloss Benrath.
Frecventele turnee de concerte şi invitaţii ca dirijor oaspete,l-au purtat în multe locuri incluzând Londra, Bruxelles, Roma, Salzburg, Paris, Israel, Bulgaria, Polonia, România, Ungaria, Republica Cehă, Republica Slovacă, SUA şi Mexico.
Din anul 1993 este dirijor oaspete principal al Filarmonicii“Dinu Lipatti ” Satu Mare.
În anul 1999, Franz Lamprecht a ocupat functia de Prim Dirijor şi apoi din 2001 pe aceea de Director Muzical al Filarmonicii Sătmărene.

 


 

SHINYA OZAKI a studiat la Toho Gakuen School of Music din Tokyo. Printre maeştrii săi în arta dirijatului s-au aflat Seiji Ozawa, Jean Furnet şi Kazuyoshi Akiyama. În decursul anilor sub bagheta lui au evoluat orchestre precum cea a Filarmonicii “George Enescu” din Bucureşti, Orchestra Simfonică din Miskolc (Ungaria), Osaka Philharmonic Orchestra (Japonia), Elmira Symphony Orchestra (S.U.A.), de asemenea a apărut în fruntea unor ansambluri corale dintre care amintim Corul Filarmonicii Ungare şi Osaka Choral Society. Din 1994 şi până în prezent îşi desfăşoară activitatea ca dirijor permanent al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Târgu Mureş, totodată din 2015 este şi prim dirijor invitat al Filarmonicii de Stat “Dinu Lipatti” din Satu Mare. În 1998 a fost distins cu titlul „Pro Urbe” de primăria municipiului Târgu Mureş, în 2001 a fost răsplătit cu „Meritul schimburilor culturale” de către ambasadorul României în Japonia, în 2005 cu „Meritul cultural în grad de comandor” de către preşedintele României, iar în 2014 i s-a decernat titlul „ALAE” din partea judeţului Mureş, de asemenea a fost premiat de către Ministerul de Externe din Japonia şi a primit distincţia “South Japan Culture Award” oferit de South Japan News. În cariera sa artistică s-a implicat frecvent în activităţi educative, conducând MBC Youth Orchestra din Japonia în fiecare an în august, realizând cu acest ansamblu înregistrări de radio şi televiziune. Este unul din membri fondatori ai Asociaţiei “Kumamoto-Romania” şi iniţiatorul bursei de studiu oferit de Asociaţie elevilor talentaţi din România. Ca scriitor, eseist în decurs de 11 ani a publicat în jur de 150 de articole în revista South Japan News, dar eseurile sale apar şi în alte reviste japoneze. Primul său volum de eseuri a apărut în 2014 la Tokyo cu titlul “Smiling Maestro”. A fost invitat să-şi prezinte ideile în cadrul seriilor TEDx Tîrgu Mureş, TEDx Kagoshima, Southern Japan Political Economy Social Gathering Group and Amro Bank. În martie 2016 a primit titlul de “Satsuma Ambassador” din partea guverantorului prefecturii Kagoshima. Tot în 2016, în septembrie a debutat ca dirijor invitat în fruntea ansamblului Orquesta Sinfónica Nacional del Ecuador.

 


 

 Novak Stefan

Dirijorul Ştefan Novak  nãscut în 1973 în localitatea Pâncota, judeţul Arad, unde a început sã studieze muzica la vârsta de 6 ani cu un violonist amator.
A continuat studiile la Şcoala Generalã cu profil de Artă din Arad, Liceul de Muzică din Cluj-Napoca şi Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca unde obţine în anul 1997 Licenţa la specialitatea-violă şi în anul 2003 Licenţa la specialitatea-dirijat orchestră la clasa maestrului Petre Sbârcea, clasa la care trei ani mai târziu, în anul 2006, a absolvit studiile de masterat specialitatea stilisticã dirijorală. După un an petrecut la Filarmonica de Stat din Târgu-Mureş ca şi instrumentist-violă, din toamna anului 1996 devine membru al orchestrei simfonice sătmãrene ca şi artist instrumentist şi începând cu stagiunea 2004-2005 ca şi dirijor.
Activitatea sa dirijorală cuprinde concerte, spectacole şi înregistrări cu Orchestra Filarmonicii de Stat ”Dinu Lipatti” din Satu Mare, Filarmonica de Stat din Ploieşti, Botoşani, Opera Maghiarã de Stat din Cluj-Napoca, Teatrul Muzical ”Nae Leonard” din Galaţi, Orchestra Simfonicã din Nyiregyháza, Orchestra de Camerã ”Pro Arta” şi Camerata ”Euroart” din Baia Mare.