02
mart.
CONCERT SIMFONIC
18:30
02-03-17

Joi, 2 martie  2017                    Ora 18:30  Sala Filarmonicii

CONCERT SIMFONIC

Dirijor:

ALEXANDRU MIJA   

  Soliști :

ADRIAN CIOBAN – oboi și  VLAD RÃCEU – vioară

În program:

       W.A.Mozart: Uvertura  “Don Giovanni” K.527
1756-1791

“Capodopera operelor” , așa a rămas în conștiința melomanilor opera lui Mozart “ Don Giovanni “ care are la bază libretul scris de Lorenzo da Ponte în 1787. Tema operei a fost de multe ori prelucrată atât în proză cât și în muzică, eroul principal fiind Don Juan ( Don Giovanni ) seducătorul desfrânat care prin atitudinea și comportamentul lui a bulversat Europa pe podiumul teatrelor. Premiera a avut loc la data de 29. octombrie 1787 la Praga, cu un imens success, compozitorul însuși fiind la pupitrul orchestrei.
Ca și fapt divers, uvertura la această operă a fost scrisă în noaptea de dinaintea prezentării operei în primă audiție. După o introducere solemnă, totodată macabră, proiectează sfârșitul tragic al eroului.

           J. S. Bach : Concert pt. vioară, oboi şi orch. de coarde în re minor  BWV 1060. R
1685-1750

  1. Allegro;II. Adagio;III. Allegro

Concertul a fost scris în anul 1736 inițial a fost compus pentru două clavecine în do minor. Mai târziu, compozitorul l-a prelucrat pentru oboi și vioară.

            L. van Beethoven : Simfonia a 8-a în Fa major, op. 93
1770-1827

I. Allegro vivace e con brio ; II. Allegretto scherzando ; III. Tempo di Menuetto ; IV. Allegro vivace

Simfonia a VIII-a a fost prezentată în primă audiție la data de 27 februarie 1814 și ne prezintă o parte umoristică a caracterului compozitorului, fiind scrisă pe înțelesul tuturor într-un limbaj simplu. Compozitorul și-a dirijat lucrarea obținând doar un succes mediocru. Contenporanii au susținut că lipsește din această lucrare patosul și adâncimea filozofică, în schimb Beethoven a considerat această simfonie mult mai reușită decât simfonia VII-a.Lucrare scrisă în stilul sec.XVIII, aducându-ne aminte de simfoniile lui J. Haydn. Prima parte în măsura ¾ are caracter de dans, având la bază trei teme principale. Partea a II-a este o genială glumă muzicală care face aluzie la tic-tac-ul metronomului Mälzel, o temă inocentă totodată ironică. Partea a III-a este un menuet, adevărat dans german care ne aduce aminte de serbările populare nemțești. Este scrisă în stilul menuetelor secolului al XVIII-lea cu o parte de mijloc care este trioul. Partea a IV-a în formă de rondo, cu caracter umoristic, voie bună, cu o coda impresionantă, neobișnuită prin întinderea ei.