Karmesterek


FRANZ LAMPRECHT a düsseldorfi „Robert Schumann” Zeneakadémia karmesteri osztályában végezte tanulmányait. Már diákkorában karmesteri díjat nyert, államvizsgáján pedig “Summa cum laude” -vel diplomázott.  Düsseldorfban saját hangversenysorozatot tart a Tonhalleban és a Benrath kastély fesztiválján( 1995-2015) .
Vendégkarmesterként fellépett Londonban, Brüsszelben, Rómában, Salzburgban, Párizsban, Izraelben, Bulgáriában, Lengyelországban, Romániában, Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, az Egyesült Államokban és Mexikóban.
1993 óta a szatmári  “Dinu Lipatti” Filharmónia állandó karmestere, 1999-től első karmestere és 2001-től zenei igazgatója.

 


 

SHINYA OZAKI tanulmányait a japán Toho Gakuen School keretében végezte, tanárai közt szerepelt Seiji Ozawa, Jean Fournet valamint Kazuyoshi Akiyama. Az Amerikai Egyesült Államok, Japán és Európa számos városában vendégszerepelt. Fellépett többek között a bukaresti “George Enescu” Fillharmónia élén, a Miskolci Szimfonikus Zenekarral, az Osaka-i Filharmonikusokkal és az amerikai Elmira Symphony Orchestra-val, de vezényelte a Magyar Nemzeti Énekkart és az Osaka-i Kórusszövetség Énekkarát is. Jelenleg (1994 óta) a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Szimfonikus Zenekarának állandó karmestere, ugyanakkor 2015-től a Szatmárnémeti Filharmónia első vendégkarmestere is. 1998-ban Marosvásárhely polgármesteri hivatala „Pro Urbe” díjjal tüntette ki, 2001-ben Japánban a román nagykövet „Kulturális kapcsolatok érdemrendjével”, 2005-ben a román államelnök „Kulturális érdemrendje” elismeréssel jutalmazta tevékenységét, 2014-ben a Japán Külügyminisztérium elismerését vehette át, Maros megye vezetőségétől „ALAE” díjat, a South Japan News folyóirattól “South Japan Culture Award” díjat kapott. Oktató tevékenységekben is gyakran részt vállal, így évente augusztus hónapban az MBC Ifjúsági Zenekarral dolgozik, rádió és televízió-felvételeket készít velük. Íróként 11 év alatt mintegy 150 esszét publikált a South Japan News folyóirat hasábjain, de egyéb folyóiratokban is, írásai 2015-ben “Smiling Maestro” címmel könyvformában is megjelentek. Gondolatait több alkalommal a Marosvásárhelyi és Kagosimai TEDx rendezvények meghívottjaként osztotta meg. 2016 márciusában Kagoshima vezetősége “Satsuma Ambassador” címmel tüntette ki, ugyanezen év szeptemberében az Equadori Szimfonikusok élén mutatkozott be mint meghívott karmester.


NOVAK ȘTEFAN karmester április 25-én született 1973-ban Pankotán, Arad megyében. Hat éves korától kezdett zenét tanulni Aradon, az ottani zeneiskolában. Majd a kolozsvári Zenelíceumban érettségizett. Innen útja a Gh. Dima Zeneakadémiára vezetett, először a brácsa szakon végzett 1997-ben, majd sikeresen felvételizett a karmesteri szakra, ahol 2003-ban diplomázott. Ez alatt az idő alatt sok karmester kurzuson vett részt, itthon és külföldön egyaránt. Mint brácsaművész, a marosvásárhelyi Filharmonikus Zenekarnál kezdett, majd a szatmári D. Lipatti zenekarban folytatta. Ugyanide tért vissza 2004-ben, mint állandó karmester.

Karrierje azóta is töretlen, nagyon sok koncertet vezényelt azóta nemcsak idehaza, hanem Magyarországon, Csehországban, Bulgáriában és Dél Koreában. Terjesztője a hazai nemzeti zenei kincsnek, a kortárs román zenének, például Eduard Caudella I. hegedű-versenyét, Gheorghe Stephanescu A-dúr, szimfóniáját szívesen vezényeli, valamint részt vesz a fiatal tehetségek felkutatásában.