Dirijori


FRANZ LAMPRECHT a frecventat cursurile de dirijorat ale Academia de Muzică „Robert Schumann” din Düsseldorf. Chiar student fiind, i-a fost decernat premiul pentru dirijorat, fiind licenţiat cu „Summa cum laude”.
În Düsseldorf, Franz Lamprecht conduce propriile sale serii de concerte în sala locală din Tonhalle, precum şi Festivalul de Muzică Schloss Benrath(1995-2015).
Frecventele turnee de concerte şi invitaţii ca dirijor oaspete,l-au purtat în multe locuri incluzând Londra, Bruxelles, Roma, Salzburg, Paris, Israel, Bulgaria, Polonia, România, Ungaria, Republica Cehă, Republica Slovacă, SUA şi Mexico.
Din anul 1992 maestrul este consultant artistic al Orchestrei Filarmonice Târgu-Mureș și din 1993 este principal dirijor invitat al Filarmonicii “Dinu Lipatti ” Satu Mare. În anul 1999, Franz Lamprecht a ocupat funcția de Prim Dirijor și apoi din 2001 pe aceea de Director Muzical al Filarmonicii Sătmărene. Între anii 2003-2018 a fost principal dirijor invitat al Filarmonicii de Stat Târgu Mureș. Din anul 2004 este cetățean de onoare al orașului Satu Mare.

 


 

SHINYA OZAKI a studiat la Toho Gakuen School of Music din Tokyo. Printre maeştrii săi în arta dirijatului s-au aflat Seiji Ozawa, Jean Furnet şi Kazuyoshi Akiyama. În decursul anilor sub bagheta lui au evoluat orchestre precum cea a Filarmonicii “George Enescu” din Bucureşti, Orchestra Simfonică din Miskolc (Ungaria), Osaka Philharmonic Orchestra (Japonia), Elmira Symphony Orchestra (S.U.A.), de asemenea a apărut în fruntea unor ansambluri corale dintre care amintim Corul Filarmonicii Ungare şi Osaka Choral Society. Din 1994 şi până în prezent îşi desfăşoară activitatea ca dirijor permanent al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Târgu Mureş, totodată din 2015 este şi prim dirijor invitat al Filarmonicii de Stat “Dinu Lipatti” din Satu Mare. În 1998 a fost distins cu titlul „Pro Urbe” de primăria municipiului Târgu Mureş, în 2001 a fost răsplătit cu „Meritul schimburilor culturale” de către ambasadorul României în Japonia, în 2005 cu „Meritul cultural în grad de comandor” de către preşedintele României, iar în 2014 i s-a decernat titlul „ALAE” din partea judeţului Mureş, de asemenea a fost premiat de către Ministerul de Externe din Japonia şi a primit distincţia “South Japan Culture Award” oferit de South Japan News. În cariera sa artistică s-a implicat frecvent în activităţi educative, conducând MBC Youth Orchestra din Japonia în fiecare an în august, realizând cu acest ansamblu înregistrări de radio şi televiziune. Este unul din membri fondatori ai Asociaţiei “Kumamoto-Romania” şi iniţiatorul bursei de studiu oferit de Asociaţie elevilor talentaţi din România. Ca scriitor, eseist în decurs de 11 ani a publicat în jur de 150 de articole în revista South Japan News, dar eseurile sale apar şi în alte reviste japoneze. Primul său volum de eseuri a apărut în 2014 la Tokyo cu titlul “Smiling Maestro”. A fost invitat să-şi prezinte ideile în cadrul seriilor TEDx Tîrgu Mureş, TEDx Kagoshima, Southern Japan Political Economy Social Gathering Group and Amro Bank. În martie 2016 a primit titlul de “Satsuma Ambassador” din partea guverantorului prefecturii Kagoshima. Tot în 2016, în septembrie a debutat ca dirijor invitat în fruntea ansamblului Orquesta Sinfónica Nacional del Ecuador.

 


 

Dirijorul ȘTEFAN NOVAK s-a născut la data de 25 aprilie 1973 în localitatea Pâncota, județul Arad. A început să studieze muzica la vârsta de 6 ani cu un violonist amator, a continuat la Școala Generală cu profil de Artă din Arad și Liceul de Muzică din Cluj-Napoca. Este licențiat la două facultăți ale Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, în anul 1997 la Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea Violă, și în anul 2003 la Facultatea Teoretică, specializarea Dirijat Orchestră, iar în anul 2006 finalizează studiile de masterat la specializarea Stilistică Dirijorală. În tot acest timp a mai participat la cursuri de dirijat din țară și străinătate. După un an petrecut la Filarmonica de Stat din Târgu-Mureș  ca și instrumentist-violă, din toamna anului 1996 devine membru al Orchestrei simfonice sătmărene ca și artist instrumentist și începând cu stagiunea 2004-2005 ca și dirijor.

Activitatea sa dirijorală cuprinde concerte, spectacole și înregistrări cu orchestre din România, Ungaria, Cehia, Bulgaria și Corea de Sud.
Este un adept al promovării valorilor naționale participând la Decada Muzici Românești organizat de către Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România în perioada 1-10 octombrie 2010, prin organizarea de concerte dedicate diferitelor evenimente naționale în special dedicat Zilei Naționale ale României, concerte susținute cu lucrări exclusiv ale compozitorilor români, precum și de promovarea tinerilor interpreți naționali.
Pe lângă activitatea dirijorală este preocupat de cercetarea, îngrijirea, editarea și promovarea diferitelor compoziții, în special românești, printre exemple fiind Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră de Eduard Caudella, Simfonia în La major de Gheorghe Ștephănesu (prima simfonie compusă de un compozitor român) ce a fost prezent în programul diferitelor orchestre din țară după editare, și de executarea diferitelor aranjamente orchestrale adaptate proiectelor în care a fost implicat.