Dirijori


Dirijorul ȘTEFAN NOVAK s-a născut la data de 25 aprilie 1973 în localitatea Pâncota, județul Arad. A început să studieze muzica la vârsta de 6 ani cu un violonist amator, a continuat la Școala Generală cu profil de Artă din Arad și Liceul de Muzică din Cluj-Napoca. Este licențiat la două facultăți ale Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, în anul 1997 la Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea Violă, și în anul 2003 la Facultatea Teoretică, specializarea Dirijat Orchestră, iar în anul 2006 finalizează studiile de masterat la specializarea Stilistică Dirijorală. În tot acest timp a mai participat la cursuri de dirijat din țară și străinătate. După un an petrecut la Filarmonica de Stat din Târgu-Mureș  ca și instrumentist-violă, din toamna anului 1996 devine membru al Orchestrei simfonice sătmărene ca și artist instrumentist și începând cu stagiunea 2004-2005 ca și dirijor.

Activitatea sa dirijorală cuprinde concerte, spectacole și înregistrări cu orchestre din România, Ungaria, Cehia, Bulgaria și Corea de Sud.
Este un adept al promovării valorilor naționale participând la Decada Muzici Românești organizat de către Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România în perioada 1-10 octombrie 2010, prin organizarea de concerte dedicate diferitelor evenimente naționale în special dedicat Zilei Naționale ale României, concerte susținute cu lucrări exclusiv ale compozitorilor români, precum și de promovarea tinerilor interpreți naționali.
Pe lângă activitatea dirijorală este preocupat de cercetarea, îngrijirea, editarea și promovarea diferitelor compoziții, în special românești, printre exemple fiind Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră de Eduard Caudella, Simfonia în La major de Gheorghe Ștephănesu (prima simfonie compusă de un compozitor român) ce a fost prezent în programul diferitelor orchestre din țară după editare, și de executarea diferitelor aranjamente orchestrale adaptate proiectelor în care a fost implicat.