Rólunk


A Dinu Lipatti Filharmónia épülete a Dacia Szálloda (volt Pannónia Szálló )  egyik szárnya, amely 1902-ben épült szecessziós stílusban.   Az előtér tetőzetét oszlopok támasztják alá, innen két lépcsőzet vezet az emeleti páholyokhoz. A kupolát virágos mozaik-motívumok díszítik.
A terem befogadóképessége mintegy négyszáz fő, kiváló akusztikával rendelkezik, az ország első öt koncertterme közé sorolják.
1947-ben újraalakult  Filharmóniai Szövetség néven, 1949-től  Szatmárnémeti Szimfonikus Zenekar lett.
A Szatmári Filharmónia első, nem hivatalos évadját 1949. szeptember 12-én kezdte. Egy maroknyi lelkes zenésznek, élükön a későbbi Igazgatójuk – Sugár Kálmannak köszönhetően, 1950 február 25-én elkezdhette hivatalos működését, miután kiharcolták a minisztériumnál a törvényerejű rendeletet, mely jóváhagyta a Filharmónia  megalakulását, működését.
Az immár hivatalosított Filharmóniát, az orosz zeneszerzőről, Glinka-ról nevezték el, majd 1992-ben az intézmény a Dinu Lipatti (román zongoraművész, zeneszerző) nevet vette fel. Ez intézmény rövid idő alatt ismertté vált mind itthon, mind külföldön.
A „ Dinu Lipatti” Filharmónia tevékenységét közelebbről 1970-től ismerjük, mikortól felsorakozván a többi hasonló országos zenei intézménye mellé, egyre több sikert ért el határon innen és túl, különösen népszerűvé tették az  évenként megrendezett „Szatmári Zenei Napok” is, nem beszélve a nagy koncertező művészekről, akik az évek folyamán megfordultak a Filharmónia színpadán.
A „Dinu Lipatti” Filharmónia élén  Kovács Emőke.

.